![IMG_8691]()
Under hela hösten jobbade jag som ni kanske minns med den nya upplagan av Sju sorters kakor och fick massor av bra hjälp och feedback från er med vad som borde förändras, förbättras eller strykas. Det har varit enormt mycket jobb, men fantastiskt roligt och ärofyllt att få arbeta med den här klenoden till bok.
Sju sorters kakor kom ut första gången 1943 i samband med en recepttävling där hemmabagare skickade in sina bästa recept. Boken blev omåttligt populär och har till dags dato sålt i runda slänga 3,5 miljoner exemplar. Ungefär var tionde år släpps en ny reviderad upplaga, och det är det arbetet jag har fått äran att ta mig an. En del av er har uttryckt viss oro att jag ska ha gått hårt fram och strukit gamla favoriter, men jag har försökt vara så varsam som möjligt, och tänkte här redovisa vad jag har gjort så att ni inte behöver sväva i ovisshet fram till hösten när boken släpps.
Jag har stor respekt för att Sju sorters kakor är en stycke bakverkshistoria, och har velat behålla så mycket som möjligt av de tidigare recepten, men uppdatera boken så att den fortsätter vara modern och användbar när det gäller råvaror, metoder och recept. I hela boken fanns till exempel tidigare inte ett enda recept som innehöll vaniljstänger eller vaniljkräm från grunden, bara massor av varianter med vaniljsocker och Marsankräm. Det är ju praktiska genvägar, men i en grundbakbok tycker jag att det ska finnas bra recept på riktig vaniljkräm, särskilt när det gäller till exempel vaniljhjärtan där vaniljkrämen är hela poängen. Jag har även strukit margarin i recepten till fördel för smör, men skrivit att man självklart kan använda margarin om man hellre vill på grund av laktosintolerans eller ekonomiska- eller etiska själ.
Den största synliga förändringen är kanske att vi har plåtat om alla helsidesfoton på bakverk och försökt göra bilderna lite snyggare och mer samtida. Vi har behållit alla små frilagda bilder på kakor som ligger intill varje recept och lagt till ännu fler. De är kanske inte så estetiska, men jag älskar hur pedagogiskt det är. Man vill ju se vad det är man ska baka utan att behöva bläddra fram och tillbaka i boken!
Jag har lagt till vikt på till exempel mjöl, men självklart behållit alla angivelser i deciliter, och delat upp recepten i punkter för att göra dem mer lättöverskådliga och pedagogiska.
Jag har lagt till folkkära recept som tidigare har saknats, bland annat kladdkaka, hallongrottor, cheesecake, scones och kolasnitt. Och så kommer det finnas ett raw food-recept, lite mer glutenfritt och recept på cupcakes, macarons och eclairer.
Jag har lagt till fler recept med choklad, och använt formuleringen mörk choklad istället för blockchoklad.
Ganska många av recepten på klassiska bakverk har jag bytt ut mot i mitt tycke bättre och godare grundrecept, till exempel kardemummabullar, chokladbiskvier, prinsesstårta, rulltårta, sockerkaka, napoleonbakelser och brownies.
Bakelsekapitlet har varit lite av ett mish-mash med en blandning av småkakor, bakelser och rutor, och en av er läsare kom med det eminenta rådet att göra ett eget kapitel för långpannekakor. Sagt och gjort!
![IMG_8530]()
Nytt i wienerbrödskapitlet är croissanter, pain au chocolat och klassiska åttor. Och en ny steg-för-steg-beskrivning i hur man gör när man kavlar degen, den gamla var lite inkonsekvent och verkade inte stämma.
![IMG_8891]()
Tårtkapitlet har jag försökt modernisera med lite snyggare dekorer och tårtor och fler moussetårtor och chokladtårtor. Klassiker som Schwarzwaldtårta blir självklart kvar, men med mer grädde. I flera av tårtrecepten tycker jag att det anges snålt med grädde, så pass att det knappt räcker till dekoren. Även om Schwarzwald i min smak är lite väl gräddstinn. Men ska det vara så ska det!
![IMG_8185]()
Donuts ersätter det tidigare receptet på Mammas flottyrkransar.
Jag har strukit kalorisnåla kakor utan socker och fett, till exempel tårtor med keso och petit chouxer utan socker som blev helt bleka och smaklösa. Men nästan varje gång jag tänkt stryka något och googlat på det visar det sig att det finns massor av bloggare där ute som älskar just det receptet och har kära barndomsminnen från när farmor bakade. Dessa recept har jag efter mycket vånda ändå lyckats stryka:
BULLAR
ODENBULLAR
BAKPULVERKRANS
FLÄTAD VETEKAKA
KARDEMUMMAKAKA
HANNELORES BULLPANNA
LÄCKER KAFFEKRANS
SKORPOR
ITALIENSKA ANISSKORPOR
MJUKA KAKOR
BÄRMUFFINS
GLASERADE MOROTSMUFFINS
MANDELMUFFINS
KRUSBÄRSKAKA
KONFEKTKAKA
ANNORLUNDA NÖTKAKA
MARGARETAKAKA
SMÅKAKOR
MARÄNGER MED KARDEMUMMA
SMÖRKRANSAR
ÄGGKRINGLOR
BONNAKRINGLOR
SOCKERFRIA MANDELMUSSLOR
KNÄCKFLARN
BAKELSER
MINTBAKELSER
TÅRTOR
MANDELCITRONKAKA
KESOTÅRTA MED JORDGUBBSSMAK
STUBBE
FIN MOUSSETÅRTA
MIKRAD CHOKLADTÅRTA
TÅRTA MARIE THÉRESE
MALAKOFFTÅRTA
BAKA UTAN UGN
MAMMAS FLOTTYRKRANSAR
Filed under:
Böcker,
Småkakor Tagged:
sju sorters kakor